Profesionalni varilec

Kako postati profesionalni varilec?

Kar nekako zgodaj se moramo vsi ljudje odločiti, kaj želimo v življenju postati in s čim se bomo ukvarjali. Tako je ob prehodu iz osnovne šole v srednjo že marsikaj bolj jasno in če si želite postati varilec, je potrebno opraviti tudi ustrezno poklicno šolanje.

A postati profesionalni varilec vsekakor zahteva še precej več kot le izobrazbo srednje stopnje. Gre namreč za serijo izobraževanj (teoretičnih in praktičnih) ter redno posodabljanje prejetega znanja. Varilec pa s svojim delom pridobiva na izkušnjah, ki so nujno potrebne za kakovost končnega izdelka.

V nadaljevanju si preberite, kako postati profesionalni varilec.

Postanite varilec po postopku MIG

Pri varjenju MIG gre za postopek, ki se uporablja v zaprtih obratih in ne na prostem. Tečaj, ki se opravlja s teoretičnega in praktičnega vidika, vas bo pripravil na varjenje aluminija in nerjavnega jekla. Tečaj načeloma traja 2 dni, je pa časovnica pri praktičnem delu seveda pogojena s predznanjem in izkušnjami posameznika.

Varjenje po MIG postopku

A zgolj tečaj še ne pomeni, da je varilec ustrezno certificiran za varjenje po tem postopku. Certificirani varilci v skladu z ISO 9606-1 zagotavljajo kakovost varjenja v skladu z zahtevanimi standardi (ISO 3834-2 ali ISO 3834-3).

Postanite varilec po postopku MAG

MAG varjenje se uporablja za malo legirana konstrukcijska jekla in tanko ter srednje debelo pločevino. Enako kot za tečaj postopka MIG, boste v dveh dneh opravili tudi tečaj za varjenje s postopkom MAG. Prav tako velja enako, ko govorimo o pridobitvi ustreznih certifikatov ISO 9606-1 in ISO 3834-2 oz. ISO 3834-3.

Postanite varilec po postopku TIG

Pri varjenju s postopkom TIG se uporablja čista volframova elektroda (pri varjenju aluminija, bakra in magnezija ter njunih zlitin) in legirana s torijevim, cirkonijevim ali hafnijevim oksidom (pri varjenju visoko legiranih jekel). Tečaj varjenja nerjavnega in konstrukcijskega jekla, aluminija in titana poteka 2 dni.

Varjenje po TIG postopku

Tudi v primeru TIG varjenja varilci, certificirani v skladu z ISO 9606-1, zagotavljajo kakovost varjenja v skladu z zahtevanimi standardi.

Tečaj ročno obločnega varjenja

Tudi tečaj iz ročno obločnega varjenja traja 2 dni, zajema pa varjenje konstrukcijskih in nerjavnih jekel. Teoretični del vas bo seznanil s prednostmi in pomanjkljivostmi varjenja tega načina varjenja, potrebnim znanjem o plinih in samih osnovah.

Kar se tiče certificiranja, velja enako kot v prejšnjih primerih – potrebna je pridobitev certifikatov ISO 9606-1 ter ISO 3834-2 oz. ISO 3834-3.

Uporovno varjenje

Uporovno varjenje zajema točkovno uporovno varjenje, kolutno uporovno varjenje, bradavičasto uporovno varjenje in sočelno uporovno varjenje. O vsem skupaj se tečajnik pouči na dvodnevnem seminarju, kjer se opravi pregled novih materialov in varilnih naprav ter vsega potrebnega glede same opreme za uporovno varjenje.

Varilec raste z izkušnjami

Ko govorimo o nabiranju izkušenj in referenc, je poklic varilca eden tisti, ko lahko rečemo, da je to zelo pomembno. Nihče ne more po opravljenem tečaju postati najboljši varilec. To delo zahteva potrpežljivost, predanost in neprenehno učenje ter nadgrajevanje doseženega znanja.

Profesionalni varilec je kot neke vrste športnik, ki na začetku svoje športne poti ne more dosegati enako kakovostnih rezultatov, kot jih lahko z zavzetimi treningi in leti trdega dela. Pri varjenju ne gre zgolj za spajanje dveh kosov kovine. Pomembno je, o kateri vrsti kovine govorimo, kateri postopek za varjenje se bo izbralo in kako se pravilno pripravi material.

Pri tem je seveda potrebno misliti tudi na samozaščito in zaščito vseh prisotnih v bližini varjenja. Vse to znanje pa lahko varilec prejme zgolj na ustreznem tečaju in s predanim delom v prihodnje.

Vas zanima poklic varilca? Oglejte si našo stran z zaposlitvenimi priložnostmi in preverite, ali je v podjetju Kovinc trenutno na voljo prosto delovno mesto.