Formati pločevine

V jeklarski industriji danes poznamo različne pločevine ter plošče raznih oblik in lastnosti. Kovinska plošča je razmeroma tanka, vendar ima veliko površino. Prav zaradi te majhne debeline jo je enostavno hladno obdelati tudi pri sobni temperaturi, na primer z upogibanjem, prepogibanjem ali valjanjem. S kovinskimi ploščami se trguje v različnih oblikah – kot pločevina ali pa se material navije v rolo (tuljavo). Če se nabavi v roli, potem potrebujemo odvijalni stroj za nadaljnjo obdelavo.

Materialov ne prodajamo.

Izhodiščni material za proizvodnjo plošč so kovinski bloki. Te nato stiskamo med dvema valjema, ki se vrtita v nasprotnih smereh, dokler ni dosežena zahtevana debelina. Razdalja med valjema mora biti manjša od debeline predmeta pred valjanjem. Večje debeline proizvedemo z vročim valjanjem, manjše debeline pa s hladnim valjanjem. Po valjanju se material razreže na zahtevano obliko plošče.

Pločevine in plošče so večinoma razdeljene v tri velikosti oziroma formate:

  • mali format: 2,00 m x 1,00 m
  • srednji format: 2,50 m x 1,25 m
  • veliki format: 3,00 m x 1,50 m

Kljub temu se lahko uporabljajo tudi večji formati. Zelo veliki formati (XL) so na primer 6000 x 2000 mm, 12.000 x 3000 mm ali celo 16.000 x 2000 mm. Največji možni format plošče je približno 20.000 x 4.000 mm. Tako velik format jekla je potreben predvsem v ladjedelništvu ali na vrtalnih ploščadih.