Pločevina

Pločevina je zelo iskana že tisoče let. V proizvodnih obratih je to polizdelek, ki ga v nadaljnjih korakih s strojno obdelavo uporabimo za izdelavo končnega izdelka.

Materialov ne prodajamo.

Zgodovinski razvoj pločevine

Prvi izdelki iz pločevine so bili narejeni iz zelo mehkih materialov. Zlato in srebro se lahko oblikujeta na tanke pločevine in plošče relativno enostavno in ti so se nato uporabljali za izdelavo kovancev in nakita. Kasneje so tudi iz bakra in železa naredili tanke pločevine in plošče. Večinoma so jih delali v poznem srednjem veku za izdelavo obleke za oklep vitezov.

Ker je bilo valjanje takrat še nepoznano, je bilo potrebno veliko moči in časa, da so materiale preoblikovali s kladivom. Zlate in srebrne pločevine so bile zelo dragocene zaradi njihove materialne vrednosti, železne pa zaradi njihove zamudne proizvodnje.

Kladiva na vodni pogon so delo olajšala in zmanjšal se je čas izdelave. Kljub tej tehnični pomoči je lahko izdelava pločevine trajala kar nekaj dni.

V industrijski revoluciji so bili razviti stroji, s katerimi so bili kovinski bloki valjani v liste in plošče. Ti se lahko proizvajajo veliko hitreje, kakovost pa je precej višja (dimenzijska stabilnost debeline in ravnost površine). Posledica tega je bila, da so postali kovinski listi in plošče precej cenejši in so se pričeli uporabljati za širšo izdelavo izdelkov.

Pomen pločevine danes

Danes je na voljo velika izbira oblik in debelin materialov. S kombiniranjem teh dejavnikov je mogoče optimalno prilagoditi material načrtovanemu mestu uporabe. Impresiven primer je material z visoko trdnostjo HARDOX.

Odporne ali mehke folije in plošče dobimo iz različnih zlitin. Obstaja velika izbira elementov, ki se lahko dodajo jeklu v tekočem stanju in vplivajo na lastnosti dokončanega lista ali plošče. Krom, nikelj, silicij, molibden, niobij, baker in titan – če naštejemo le nekaj elementov, ki so lahko dodani staljenemu jeklu.

Pločevina je na voljo v mnogih razredih jekla, aluminija in drugih kovin, vsaka pa je ponujena z različnimi zlitinami. Da se ohrani jasnost in obvladljivost te raznolikosti, so bili uvedeni standardi, ki združujejo skupino materialov glede na njihove lastnosti. Številke materialov nam pomagajo jasno strukturirati liste in plošče.