Varjenje za začetnike

Varjenje za začetnike: 4 nasveti

Varjenje je poklic, ki zahteva celega človeka. Torej nekoga, ki je varjenju predan, ga to delo veseli in je pripravljen delati na širjenju svojega znanja. Varilec mora imeti namreč ustrezno izobrazbo, ki se nadgrajuje s tečaji varjenja in učenjem različnih tehnik le tega.

Tehnologija napreduje in z njo tudi načini varjenja. Potrebno je obvladati strojno opremo, s katero se dela, kot tudi vedeti precej o materialih in zaščiti. Ker pa se varilec začetnik na začetku lovi med vsemi informacijami in iskanjem odgovorov na svoja vprašanja, smo tokrat zajeli 4 nasvete za varilce na začetku svoje delovne poti.

1. Osredotočite se na svoje cilje

Nekateri želijo postati varilci zato, ker je to delo opravljal kdo iz družinskega kroga in so se v delo zaljubili. Spet drugi bi radi podedovali ali nadaljevali družinsko podjetje oziroma tradicijo. Tretji pa v obdelavi kovin in varjenju vidijo svoj sanjski poklic, zato se odločijo za šolanje v tej smeri.

Ne glede na to, iz katerega vzgiba stopite na pot varilca, je pomembno, da imate začrtano določeno smer. Ni namreč vseeno, kakšno varjenje vas zanima in kateri materiali ter postopki so posredi. Če boste določeno znanje potrebovali na željo in zahtevo delodajalca, vas bo ta usmeril na pravi naslov za pridobitev ustrezne licence, sicer pa boste morali za to poskrbeti sami. Pozanimajte se o različnih licencah in kje jih lahko pridobite.

2. Velik poudarek na varnosti

Ko boste enkrat stopili v čevlje varilca, bodite prepričani, da spoštujete vse, kar so vas naučili glede varnosti. Za vsakega varilca je ta na prvem mestu, saj dela z visokimi temperaturami, elektriko in plini, ki lahko škodujejo tako njemu kot tudi ljudem okoli njega.

Varilna maska in varilne rokavice

Sčasoma boste postajali vse boljši in boljši, delo pa bo postalo rutinsko. Ta občutek naj vas nikoli ne uspava, saj največja nevarnost preži na vas prav tam. Vedno bodite pozorni na predpripravo. Poskrbite za pregled varilnega aparata in opreme, s katero boste delali, preden naredite prvi zvar.

Preberite tudi: Kako poskrbeti za varnost pri varjenju?

3. Več znaš, več veljaš

Morda bo delodajalec od vas zahteval zgolj pridobitev ene izmed licenc, saj boste to potrebovali za delo na tem delovnem mestu. Razširite si obzorja in se pozanimajte tudi o drugih načinih varjenja. Ko govorimo o teh, povejmo, da navadno govorimo o varjenju po načinih MIG, MAG in TIG. A tu so še drugi načini, ki so vsak zase posebni in primerni za določene materiale ali za varjenje na posebnih mestih.

Elektrodno ročno varjenje, uporovno varjenje, plamensko varjenje in podobno. Morda tisti trenutek na svojem delovnem mestu vseh teh načinov ne boste potrebovali in izvajali, a velja, kar so nam govorili že stari starši. Več znaš, več veljaš. Z osvojenim znanjem več načinov varjenja boste tudi lažje zaposljivi in bolj iskani na trgu dela.

4. Kaj potrebuje vsak varilec začetnik?

Čeprav ob tem vprašanju morda pomislite na ogromno drage opreme, pa za začetek povejmo, da niti ne. Odvisno seveda tudi od tega, ali boste kot zaposleni varilec delali v podjetju ali pa se boste podali na samostojno pot varilca. V prvem primeru bo za vašo opremo v največji meri poskrbel delodajalec.

Sicer pa vsak varilec začetnik potrebuje:

  • primerno zaščitno masko za oči in obraz/vrat,
  • negorljiva oblačila (jakna, hlače),
  • negorljive in proti udarcem odporne čevlje,
  • gasilni aparat,
  • merilne pripomočke,
  • ustrezen varilni aparat,
  • pilo,
  • kovinsko krtačo.

Delo varilca običajno poteka v precej zahtevnih pogojih, zato je ključnega pomena, da naredi vse, kar je v njegovi moči za svojo varnost. Ob tem mora zaščititi tudi druge, še posebej kadar gre za delo v zaprtih prostorih. Paziti mora tudi na okolico, prezračevanje in podobno.