3D in FIBER cevni razrez

Cevni laserji: spoznajte razlike med njimi

Ko govorimo o cevnemu razrezu, ne moremo mimo dveh načinov, ki sta omenjena v naslovu. V podjetju Kovinc imamo na voljo obe storitvi. Za laserski 3D cevni razrez uporabljamo večji cevni laser Lasertube LT8, za cevni razrez s FIBER tehnologijo pa manjši cevni laser Lasertube LT5.

V tokratnem članku vam bomo poenostavljeno predstavili oba načina cevnega razreza ter razložili, za kaj uporabljamo katerega. Predstavili vam bomo tudi poglavitne razlike med 3D in FIBER cevnim razrezom.

3D cevni razrez z laserjem

Pri 3D cevnem razrezu, ki ga pri nas opravljamo z laserjem Lasertube LT8, gre za sodobno rešitev, ko govorimo o laserskem razrezu cevi in profilov. Ponaša se s hitro in pri tem tudi natančno izdelavo izdelkov. Laser lahko reže večje cevi do fi 220 mm ter kvadratne cevi dimenzije 200 x 200 mm (maksimalna teža do 30 kg/m). Reže lahko s kisikom ali dušikom, ima tudi možnost 3D reza.

3D rez, ki ga omogoča LT8 laser (CO2 način razreza), pomeni, da lahko režemo cevi tudi pod želenim kotom do maksimalno 45 stopinj. Podobno kot bi cevi žagali ali rezkali. 3D tehnologija laserskega razreza dejansko omogoča več postopkov v enem, saj nadomešča tako tračno žago kot tudi vrtalni stroj in omogoča rezkanje oziroma posnemanje robov.

Prednosti laserskega razreza cevi s 3D tehnologijo so:

  • več različnih obdelav hkrati,
  • natančna izdelava in ponovljivost,
  • krajši čas izdelave in nižji stroški,
  • avtomatizirano nakladanje in razkladanje.

FIBER cevni razrez z laserjem

Razrez cevi s FIBER tehnologijo je ta hip vsekakor vrhunec laserskega razreza na tem področju. FIBER je oznaka izvora in prenosa energije v laserju. Ta postopek cevnega razreza je še posebej primeren za razrez velikoserijskih produktov v avtomobilski, industrijski in pohištveni dejavnosti. Uporablja se za večje serije cevi dimenzije do 100 x 100 mm oz. fi 120 mm. To omogoča FIBER laser Lasertube LT5 s svojo izjemno natančno in hitro obdelavo.

Omenjeni cevni laser (LT5) uporablja 2D rez, glava ni gibljiva, rez je vedno usmerjen pravokotno na cev proti njenemu središču. Velika prednost uporabe te tehnologije je, da lahko z njo obdelujemo praktično vse vrste cevi in profilov iz različnih materialov. Poleg železa se FIBER tehnologija odlično obnese tudi pri razrezu jekla in aluminija, režemo pa lahko tudi baker, medenino in barvane kovine.

Ko govorimo o vsestranskosti, kakovosti izdelave in nižjih stroških, ne moremo mimo cevnega laserja LT5, ki za delovanje uporablja FIBER tehnologijo. Laser reže z DUŠIKOM, kar pomeni, da na robovih oz. rezu ni ostankov oksida, ki ostane pri klasičnem razrezu s kisikom in CO2 tehnologijo. Naprava je na eni strani opremljen z zalogovnikom, ki sprejme kar 4 tone cevi, avtomatika pa poskrbi za pripravljanje cevi med rezanjem, kar močno skrajša izdelavni čas.

Krajši čas izdelave pa na koncu pomeni tudi manj vložene energije ter posledično nižji strošek. Prav avtomatizirano nakladanje cevi stroj uvršča v sam svetovni vrh tehnoloških rešitev, ki je na področju laserske tehnologije brez omembe vredne primerjave.

Prednosti laserskega razreza cevi s FIBER tehnologijo so:

  • izjemno natančno upravljanje in izdelava izdelkov,
  • posledica natančnosti so tudi nižji stroški,
  • hitrost izdelave,
  • zelo primeren za velikoserijske izdelke, na primer v avtomobilski, industrijski ali pohištveni industriji,
  • nadomešča več klasičnih operacij, kot so rezkanje, vrtanje ipd.

Če se zanimate za storitev laserskega razreza, bomo veseli vašega povpraševanja.