Kako poteka laserski razrez

Kako poteka laserski razrez?

Laserski razrez se je močno uveljavil na trgu storitev rezanja pločevine in nekaterih drugih materialov. Zasluge za to gredo predvsem na račun same hitrosti izdelave, natančnosti in splošne kakovosti. Ni zanemarljivo tudi dejstvo, da laser ponuja visoko stopnjo svobode pri oblikovanju končnega izdelka.

V podjetju Kovinc d.o.o. na najsodobnejših napravah nudimo dve vrsti laserskega razreza:

Laserski razrez pločevine

Laserski razrez pločevine poteka na napravi Prima Power Platino 1530, katerega delovna površina znaša 3048 mm x 1524 mm. Po tehnološki plati ta naprava sodi v sam vrh in ima minimalen vpliv na okolje.

V podjetju se lahko pohvalimo, da nam sodobna tehnološka naprava omogoča hitro prilagajanje leč v glavi laserja, programska oprema pa izdelavo izdelkov najzahtevnejših geometrijskih oblik.

Naprava Prima Power Platino 1530 za laserski razrez pločevine nam omogoča:

 • zmanjšanje stroškov,
 • skladiščenje med posameznimi fazami ni potrebno,
 • natančno in visoko kakovostno izdelavo,
 • kratek dobavni rok,
 • odlično razmerje med ceno in kakovostjo.

Še ena izjemno pomembna lastnost naprave, ki jo v podjetju uporabljamo za razrez pločevine, je, da nam omogoča kar se da malo odpada. To pomeni, da je dragoceni material dobro izkoriščen in po opravljenem laserskem razrezu ni veliko ostankov.

Laserski razrez cevi s 3D tehnologijo

Za laserski razrez cevi s 3D tehnologijo smo do leta 2023 uporabljali cevni laser Lasertube LT8 priznanega proizvajalca BLM Group – Adige. Ta nam je omogočal natančno in hitro izdelavo izdelkov ter visoko ponovljivost. Hitrost izdelave je omogočala posebna tehnologija, s katero smo z eno operacijo nadomestili več klasičnih metod za obdelavo cevi in profilov.

Ker smo s cevnim laserjem do končnega izdelka prišli hitreje, smo prihranili dragocen čas in seveda tudi denar, kar se odraža na končni ceni. 3D tehnologija laserskega razreza omogoča, da je hkrati opravljenih več klasičnih obdelav, saj nadomešča tračno žago, vrtalni stroj in omogoča rezkanje ali posnemanje robov. Obdelovali smo lahko cevi premera od 12 do 220 mm in teže do 25 kg/m.

Napravo za laserski razrez cevi odlikujejo tudi različne možnosti uporabe. Poleg konstrukcijskih jekel lahko stroj obdeluje tudi nerjavna jekla in aluminijaste materiale. Lasertube LT8 nam je omogočal tudi razrez pravokotnih cevi in profilov ter rezanje poljubnih oblik.

Laserski razrez cevi s fiber tehnologijo

Fiber tehnologija v laserskem razrezu danes predstavlja vrhunec tehnologije v tej dejavnosti. Gre za nadgradnjo klasičnega laserskega razreza, in sicer tako, da se v sami napravi uporablja aktivni medij, sestavljen iz optičnega vlakna. Gre za še učinkovitejši postopek razreza, ki omogoča izjemno natančno upravljanje, nižje stroške in najvišjo hitrost izdelave. Laserski razrez cevi s fiber tehnologijo opravljamo z najsodobnejšima rešitvama na trgu – Lasertube LT8.20 in Lasertube LT5.

Ker omenjena cevna laserja najbolj odlikujeta prav hitrost in natančnost, sta zelo primerna za uporabo pri izdelavi velikoserijskih produktov. To je še posebej dobrodošlo denimo v avtomobilski industriji. Laserski razrez s fiber tehnologijo lahko uporabimo pri obdelavi železa, jekla in aluminija. Lahko pa režemo tudi baker, medenino in barvane kovine. Cevni laser Lasertube LT5 omogoča obdelavo cevi do premera 120 mm, teže 13,5 kg/m in dolžine do 6,5 m, cevni laser Lasertube LT8.20 pa do premera 220 mm, teže 13 kg/m in dolžine do 6,5 m.

Ker laserski žarek vedno ostane v jedru vlakna, je na ta način bolj fokusiran in bolj stabilen. Laser s fiber tehnologijo ima izkoristek energije kar do 80 %, to pa pomeni, da se v toplotno energijo pretvori sorazmerno malo vstopne energije.

Prednosti laserskega razreza cevi s fiber tehnologijo so:

 • boljši izkoristek,
 • krajši čas izdelave in s tem nižji proizvodni stroški,
 • sodobna rešitev za obdelavo cevi in profilov,
 • primerno za velikoserijske produkte v posamezni industrijski panogi,
 • avtomatizirano nakladanje in razkladanje,
 • ekološki vidik, saj laser porabi manj električne energije.

Zakaj laserski razrez spada v sam vrh?

Ste vedeli, da laserski razrez spada povsem na vrh kovinsko predelovalnih tehnologij? Tovrstna tehnologija uspešno izpodriva nekoliko starejše metode, kot je denimo razrez z vodnim curkom in podobno. Napredek na tem področju je zelo velik in dandanes omogoča izdelavo zahtevanih izdelkov v večjih količinah in krajšem času.

Zanemarljiv ni niti napredek na računalniško-programskem področju. Naprave so računalniško krmiljene in z ustreznimi programi dodobra razbremenijo operaterja. Vse manj je odpadnega materiala, manjša pa se tudi količina vložene energije. Vse to pomeni dodaten plus pri skrbi za okolje, saj so obremenitve nanj precej manjše, kot bi bile sicer.

Zakaj izbrati nas?

Laserski razrez in druge storitve obdelave kovin v Sloveniji opravljajo številna manjša in tudi nekatera večja podjetja. V podjetju Kovinc d.o.o. se lahko pohvalimo z bogatimi izkušnjami, saj v tej dejavnosti delujemo že od leta 1979. Ekipo strokovnjakov ves čas povečujemo, redno pa tudi vlagamo v izobraževanja in opremo. Zavedamo se, da smo lahko najboljši le, če uporabljamo tehnološko najsodobnejše in najučinkovitejše naprave in stroje.

Danes našo ekipo sestavlja že več kot 70 zaposlenih. Storitve opravljamo ne le za domače naročnike, temveč tudi za tuje, in sicer smo trenutno aktivni že na devetih trgih Evrope. Da naši izdelki in storitve dosegajo najvišjo kakovost, zagotavljajo mednarodno priznani certifikati. Ponosni smo tudi na pridobitev certifikatov, s katerimi dokazujemo odgovornost do okolja in učinkovitost poslovnih procesov.

Če se zanimate za laserski razrez pločevine ali cevi, bomo veseli vašega povpraševanja. Poleg klasičnih razrezov opravljamo tudi zahtevnejše, s katerimi izdelujemo kovinske izdelke poljubnih oblik, ki so popolnoma v skladu z vašimi zahtevami. Seveda vam med samim postopkom tudi z veseljem svetujemo!