Barva volfram elektrode

Kaj pomeni barva volfram elektrode?

Tokrat se bomo malce bolj poglobljeno posvetili varjenju s postopkom TIG. Gre za varjenje, pri katerem se uporabljajo volframove elektrode, pri čemer je sam postopek odvisen od trdote volframa ter odpornosti na visoke temperature za prenos varilnega toka v varilni oblok.

A volframova elektroda ni zgolj ena, pač pa jih razlikujemo po barvah. Najpogosteje boste srečali naslednje obarvanosti elektrod:

  • zelena,
  • rdeča,
  • zlata,
  • siva,
  • oranžna,
  • modra.

1. Zelena barvna koda

Zelena barvna koda pomeni čisto volframovo elektrodo, ki vsebuje 99,59 % volframa. Navadno se te elektrode uporablja za varjenje z enosmernim tokom, saj ne zagotavljajo močnega obloka. V primeru varjenja z izmeničnim tokom zagotavljajo veliko stabilnost obloka.

2. Rdeča barvna koda

Volframove elektrode z rdečo barvno kodo vsebujejo 97,30 % volframa ter do 2,20 % torija. Ker takšna elektroda deluje pod temperaturo taljenja, zagotavlja precej počasnejšo obrabo. Ravno slednje jih naredi za ene najbolj uporabljenih pri varjenju po tem postopku, uporabljajo pa se za varjenje tanke pločevine.

3. Zlata barvna koda

V tem primeru govorimo o elektrodah, ki so širši varilski javnosti znane kot 1,5 % lantan elektrode. Gre namreč za dejstvo, da ob najmanj 97,80 % volframa vsebujejo še do 1,70 % lantana. V določenih karakteristikah se povsem približajo tako cerij kot torij elektrodam. Večja posebnost teh elektrod tiči še v dejstvu, da lahko v primerjavi s čistimi volframovimi elektrodami povečamo največjo prevodnost električnega toka za cca 50 % za določeno velikost elektrode.

4. Siva barvna koda

Pri sivih elektrodah gre za volframove elektrode, ki vsebujejo nedoločene dodatke oksidov redkih kovin. Proizvajalec teh elektrod na embalaži jasno označi vsak posamezen dodatek.

5. Oranžna barvna koda

Tudi te volframove elektrode vsebujejo vsaj 97,30 % volframa, a jim je dodano do 2,20 % cerija. Z njimi varimo bolj tanke in občutljive dele, so pa načeloma zelo podobne tistim volframovim elektrodam s torijem, torej z rdečo barvno kodo.

6. Modra barvna koda

Modre volframove elektrode vsebujejo 98 % volframa in 2 % lantanovega oksida in zagotavljajo zelo podobne rezultate kot volframove elektrode z rdečo barvno kodo. Odlikujejo jih enostaven in hiter vžig obloka ter dolga življenjska doba. Uporabljajo se za varjenje visoko in nizko legiranega jekla, aluminija, magnezija, bakra, niklja in titana.

Kaj sploh je TIG varjenje?

Pri TIG varjenju (T – Tungsten / I – inert / G – gas) gre za varjenje z netaljivo volframovo elektrodo v inertnem plinu, kot so na primer argon, helij in podobni. Uporabljamo ga za varjenje tankega nerjavnega jekla, pa tudi za spajanje aluminijevih, magnezijevih in bakrovih zlitin.

TIG varjenja se poslužujejo bolj izurjeni varilci, uporablja pa se predvsem v letalski industriji, a tudi za varjenje tankostenskih cevi manjših premerov.