TIG varjenje

TIG varjenje je postopek obločnega varjenja v zaščitenem okolju, za kar se uporabljajo nevtralni plini – argon ali helij ter netaljiva volframova elektroda, ki se ne izrablja. Ta je lahko:

  • čista volframova elektroda (pri varjenju aluminija, bakra in magnezija ter njunih zlitin);
  • legirana s torijevim, cirkonijevim ali hafnijevim oksidom (pri varjenju visoko legiranih jekel).

TIG varjenje se uporablja za varjenje:

  • legiranega jekla s pomočjo izmeničnega toka ter pozitivnim polom na elektrodi;
  • barvnih kovin s pomočjo enosmernega električnega toka ter negativnim polom na elektrodi.

Pri varjenju po TIG postopku je mogoče variti kovine in zlitine z izjemno visokim tališčem, saj pri njem prihaja do visokih temperatur, tudi do šest tisoč stopinj. Uporaba žlahtnega plina ščiti pred atmosferskim onesnaženjem oziroma oksidacijo vara, sama metoda pa v primerjavi z obločnim varjenjem z oplaščenimi elektrodami nudi večji nadzor nad varom ter zagotavlja močnejše in tudi bolj kakovostne zvare, hkrati pa pri TIG varjenju ni izgub materiala.

TIG varjenje velja za najbolj kakovostno, saj zagotavlja, da ima var skoraj identično sestavo kot obdelovanec, je izjemno odporen proti koroziji ter ni povržen razpokam niti v daljšem časovnem obdobju.

TIG varjenje je zelo zahtevno, saj terja kratko razdaljo obloka, vendar nudi najboljše možne rezultate: močne, natančne in kakovostne zvare. Poslužujemo se ga za varjenje cevovodov, v orodjarstvu, prav tako pa brez njega ne bi bilo niti sodobnega letalstva niti vesoljskega programa. Pogosto se ga uporablja v industriji, kjer je potrebna izdelava po posebnih higienskih standardih – na primer v kozmetični ali živilski.

Video galerija

Postopek varjenja po TIG metodi

TIG varjenje je postopek obločnega varjenja z netaljivo volframovo elektrodo v zaščitenem okolju.

Galerija slik

Visoka kakovost v skladu z zahtevanimi standardi

TIG varjenje je najtežje in se ga zato lotevajo zgolj v najbolj specializiranih podjetjih. V Kovinc d.o.o. vam zagotavljamo TIG varjenje v skladu z vsemi standardi in zagotavljamo kakovost varjenja lahkih kovin in njihovih zlitin, prav tako pa tudi vseh drugih barvnih kovin z visokim tališčem. V kolikor imate o TIG varjenju dodatna vprašanja, vam bodo naši strokovnjaki z veseljem postregli z odgovori.