Prednosti ročnega varjenja

3 prednosti ročnega varjenja

Varjenje je eden izmed postopkov, brez katerih današnja industrija ne bi bila tako uspešna, kot je. Varjenje ali spajanje dveh različnih kovinskih delov je precej zahtevno opravilo. Ker je izrednega pomena tudi sama kvaliteta varjenja, pa je zahtevnost seveda še večja. Med vsemi načini varjenja prav za ročno velja, da gre za najbolj vsestransko uporabno, saj se lahko vari tako enostavnejše kot tudi najzahtevnejše zvare.

Zavarjeni kovinski kosi morajo prenesti določene obremenitve, ne glede na to, ali gre za prenašanje teže ali kljubovanje različnim vremenskim razmeram. V osnovi varjenje delimo na ročno in robotsko, v današnjem prispevku pa vam bomo predstavili glavne tri prednosti ročnega varjenja. Je že tako, da stroj človeka, kljub vsem sposobnostim, ne more nikoli v popolnosti nadomestiti ali zamenjati.

1. Varjenje praktično povsod

Ni vedno tako, da lahko kovinske kose namestimo v delavnici ali v večjem obratu, kjer nato poteka varjenje. Potrebe po varjenju so različne in kar nekaj teh opravil poteka tudi zunaj urejenih delovnih obratov. Tako na primer varjenje na objektu ali gradbišču zahteva izurjenega varilca, ki se bo znal prilagoditi vsaki situaciji in v popolnosti opraviti zahtevano delo.

Varjenje na terenu

Predstavljajmo si za hip jekleno konstrukcijo, ki potrebuje varjenje na mestih, kamor robotski varilni stroj ne bi mogel. Varilec se bo prilagodil situaciji, pripravil ustrezno pozicijo in opremo, ter pričel z varjenjem. Prav tako bo izurjeno oko varilca ves čas na varu in bo opazilo vsako morebitno nepravilnost.

2. Specifičnost in prilagodljivost

Robotsko varjenje za delo pri manjših naročilih, ali pa, ko gre za specifična, unikatna naročila, ni najprimernejše. V takšnih primerih se seveda poslužimo ročnega varjenja, ki je tudi edino primerno, kadar gre za naročilo varjenja več unikatnih kosov.

Če se robotsko varjenje za odlično izkaže pri neskončno ponavljajočih se gibih, pa je varjenje unikatnih kosov, pri katerih je potrebno nekaj prilagajanja, vsekakor v domeni ročnega varjenja. Še ena velika prednost slednjega je, da se varilec lahko sproti odloča, kakšen var bo naredil in katere materiale ter postopke bo pri tem uporabil.

3. Z varjenjem se lahko prične takoj

Naslednja prednost ročnega varjenja je, da varilca ni potrebno za vsako nalogo posebej izobraževati. Ko enkrat usvoji potrebna znanja, je pred njim le še nabiranje izkušenj in sprotno izobraževanje s področja varjenja. V nasprotju z robotski varilcem je oseba na varjenje pripravljena takoj.

Varjenje unikatnega izdelka

Varilec hitro oceni, kateri od postopkov varjenja (MIG, MAG, TIG, …) bo najprimernejši, in pripravi ustrezno opremo za pričetek dela. Kot zapisano je ena večjih prednosti ročnega varjenja prilagodljivost. Prav tako se po potrebi lahko zamenjata dva varilca, kar pri robotskem varjenju in morebitni okvari robota terja povsem drugačne in navadno dolgotrajnejše postopke.

Kakovost varjenja v skladu z ISO 3834-2

Stroj oziroma robot torej še ne bo tako kmalu v celoti zamenjal človeške roke, čeprav ga v določenih situacijah nujno potrebujemo. V podjetju Kovinc d.o.o. ponujamo praktično vse, kar obsega varjenje, pa naj gre za robotsko ali ročno. Dobro znamo oceniti, kdaj je potrebno katero, kot tudi to, po katerem postopku variti.

S svojimi izkušnjami, sodobno opremo in izobraženim kadrom bomo poskrbeli, da boste vedno zadovoljni s končnim izdelkom, ki bo vrhunske kvalitete. Za to garantirajo tudi vsi pridobljeni certifikati, ki pričajo o tem, da naši zaposleni vedo, kako se rečem streže.

Omenimo morda še podatek, da imamo v podjetju v vsakem trenutku na voljo vsaj 25 do 30 ustrezno usposobljenih in certificiranih varilcev v skladu z ISO 9606-1. Kakovost varjenja zagotavljamo v skladu z najvišjimi zahtevami po ISO 3834-2. Kontrolo pa izvaja certificirano osebje za vizualne preiskave.

Kontaktirajte nas in z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša morebitna vprašanja.