MIG varjenje

MIG varjenje je metoda obločnega varjenja v nevtralnem žlahtnem plinu (argon ali tudi helij), ki obliva varilno žico in zvar ter kemijsko ne reagira z varjencem, torej v zaščitnem okolju, v katerem je oksidacija zvara preprečena. Vari se s pomočjo gole elektrode ali strženske žice – pobakrene varilne žice, navite na kolut.

Pri varjenju, kjer gori oblok med gorljivo kovinsko elektrodo ter varjencem, se z enosmernim tokom ustvarja visoka temperatura, zaradi česar lahko varimo tudi debele materiale ter poskrbimo za kakovostne kotne zvare. MIG varjenje se zato uporablja tako za varjenje barvnih kovin in zlitin, aluminija in njegovih zlitin, kot tudi za konstrukcije iz močno legiranih jekel.

MIG varjenje velja za hitro in enostavno, kakovost je boljša kot pri MAG varjenju, odstranjevanje žlindre pa ni potrebno. Uporablja se ga pri varjenju, ki ga opravljamo v obratih, ne pa na prostem.

V primerjavi z MAG postopkom nam MIG varjenje omogoča čiste in gladke zvare, torej je kakovost izdelkov višja, predvsem pa je njegova prednost v tem, da lahko varimo materiale večje debeline (do 6 milimetrov), torej tudi ograje, stopnice in velike konstrukcije. Obe metodi je sicer mogoče izvajati z uporabo istega stroja, zamenja se le plin (za MAG varjenje CO2, za MIG varjenje pa inertni argon).

Prednosti MIG varjenja v primerjavi z MAG varjenjem:

  • višja kakovost izdelkov;
  • boljše mehanske lastnosti zvara;
  • lepši, ožji zvari;
  • možnost navarjanja pri izrabljenih elementih;
  • enostavna avtomatizacija.

Video galerija

Postopek MIG/MAG varjenja

MIG in MAG varjenje, ki spadata med najbolj razširjene postopke varjenja, se uporabljata predvsem v industrijski proizvodnji ter pri izdelavi jeklenih konstrukcij.

Galerija slik

Skladno s standardom EN ISO 3834-2

V kolikor vas MIG varjenje zanima podrobneje, se obrnite na naše strokovnjake, ki so certificirani v skladu z EN 287, kakovost varjenja pa zagotavljajo v skladu s standardom EN ISO 3834-2. Prav tako vam bodo pomagali pri odločitvi za izbor najboljše metode varjenja glede na material in glede na izdelek, ki ga želite. Pri nas vam namreč omogočamo TIG, MAG in MIG varjenje nerjavnih kovin, aluminijevih, železovih in drugih materialov po najsodobnejših metodah, ki zagotavljajo najboljšo kakovost.