Ročno varjenje in varnost

Kako poskrbeti za varnost pri varjenju?

Pri ročnem varjenju se delavec sooča s potencialnimi nevarnostmi, kot so visoka delovna temperatura, sevanje, ki škoduje očem, strupeni plini, električni tok … Varnost mora zato vsekakor vedno biti na prvem mestu!

Pa začnimo pri usposabljanju

Varilec za opravljanje svojega dela potrebuje ustrezen certifikat, ki dokazuje njegovo usposobljenost na tem področju. Certifikatov je več vrst, opravlja pa se izpit za varjenje, ki ga bo delavec na svojem delovnem mestu izvajal.

Z opravljenim izpitom tako delavec stori prvi korak na poti do varnega ročnega varjenja, saj se tam pouči o samih postopkih varjenja, zaščitni opremi in njeni uporabi. Varilec mora pridobljeno znanje tudi redno obnavljati in periodično potrjevati.

Zaščita kože

Ker se pri ročnem varjenju uporabljajo izredno visoke temperature in obstaja velika možnost iskrenja, je zelo pomembno, da je koža delavca ustrezno zaščitena. Potrebna so primerna oblačila, kot so posebne negorljive hlače, suknjič ali varilska jakna, primerna obutev in seveda rokavice.

Zaščita kože pri varjenju
Zaradi iskrenja je temeljita zaščita kože izjemnega pomena.

Le tako bo delo z varilskim orodjem varno za kožo delavca. Najpomembnejše pri zaščitni opremi pa je, da je ves material ognjevaren. Ta je lahko usnjen ali denimo iz ognjevarnega bombaža.

Zaščita obraza in oči

Nadvse pomembno je, da varilec pred pričetkom dela poskrbi tudi za zaščito obraza in oči. Žareči delci taline se namreč obnašajo povsem nepredvidljivo in lahko v trenutku poškodujejo kožo ali celo oči. Niso pa nevarni samo delci taline.

Zaščita oči pri varjenju
Poskrbeti je treba tudi za popolno zaščito obraza in oči.

Stranski produkt varjenja je tudi izredno močno sevanje, ki lahko poškoduje vid osebe, ki brez zaščite gleda potek dela. To je seveda skrajno nevarno za vid, zato je potrebno obvezno uporabljati varilska očala ali masko. Varilska maska zaščiti tako oči kot tudi predel obraza in vratu. Za oči je zelo pomemben del z zatemnjenim steklom in posebnim UV filtrom.

Pomembna je tudi zaščita sodelavcev

Pri samem varjenju dela ne opravlja le varilec, pač pa velikokrat tudi sodelavec, ki pridrži kak kos materiala ali opreme. Prav zato je enako pomembno, da je tudi ta ustrezno zaščiten. Tako kot varilec mora sodelavec biti opremljen z negorljivimi oblačili in obutvijo ter poskrbeti za zaščito oči.

Če so v bližini tudi drugi delavci, ki s samim postopkom varjenja nimajo stika, pa je potrebno poskrbeti še za njihovo varnost. V ta namen se uporabljajo posebne negorljive zavese ali premični paravani.

Strupeni plini morajo iz prostora

Pri varjenju se ustvarjajo tudi strupeni plini, ki lahko ogrozijo zdravje oseb, ki se nahajajo v prostoru. Prav zato mora biti prostor (delavnica) dobro prezračen. Potrebno je poskrbeti tudi, da se v bližini varjenja ne nahajajo kakšni gorljivi materiali. Enako velja za masti in olja, ki se lahko znajdejo na neprimernem mestu in povzročijo požar.

Poudariti je potrebno še previdnost z električnim tokom. Pri varjenju z elektrodami je nadvse pomembno, da se pred pričetkom varjenja preveri kable, vtič in samo napravo. Med menjavo elektrod pa je treba paziti, da so na rokah suhe rokavice in da se napravo vedno drži za izolirani del.

Visoka kakovost varjenja zagotovljena

Če se zanimate za varjenje aluminija, železa, inoksa ali drugega materiala, vam v podjetju Kovinc d.o.o. lahko zagotovimo visoko kakovostno storitev. Opravljamo vse vrste ročnega varjenja (MIG, MAG, TIG, točkovno itd.), prav tako imamo tudi sodobno varilno celico z industrijskim robotom za robotsko varjenje.

Visoko kakovost varjenja zagotavljamo s pridobljenim certifikatom ISO 3834-2. Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) certifikat podeljuje podjetjem, ki na področju tehnične in kadrovske sposobnosti pri izvajanju varilskih del dokazujejo zahtevano kakovost.

Veselimo se vašega povpraševanja!