Točkovno varjenje

Točkovno varjenje je eden od načinov uporovnega varjenja, katerega podlaga je segrevanje na mestih prehoda toka v točki med elektrodama. Tu nastane dovolj velika toplotna energija, da se varjenca med elektrodama zmehčata in spojita.

Pri uporovnem točkovnem varjenju je ena od elektrod togo vpeta, druga pa prosta in ima možnost gibanja. Med njiju vstavimo varjenca in ju stisnemo, pri tem pa vključimo električni tok. Zaradi upora se varjenca v stični točki segrejeta ter se pod pritiskom zvarita.

S točkovnim varjenjem običajno spajamo jekla in barvne kovine debelosti do debeline 3 mm, pri tem pa je dobro, da se energija v posamezno točko dovede izjemno hitro (v 10 do 100 milisekundah), torej se preostali material ne pregreva. Uporablja se izmenični ali enosmerni tok visoke jakosti in nizke napetosti – za jekla je napetost nižja, za barvne kovine pa višja. Jakost toka je glede na impulz lahko enaka (jekla do 6 mm) ali različna (kaljiva jekla večjih debelin). Glede na silo, ki deluje na varjenca, se lahko zvar tudi kuje ali žari.

Material elektrod je odvisen od materiala, ki ga želimo variti. Tako uporabljamo:

  • za jeklo najrazličnejše zlitine bakra, kroma, cirkonija, kobalta;
  • za aluminij elektrolitski baker;
  • za cink ter bakrove zlitine volfram …

Točkovno varjenje se največ uporablja v avtomobilski industriji, kjer gre za povsem robotizirane procese, sicer pa je izjemno uporabno za varjenje vseh vrst pločevine.

Galerija slik

V skladu z EN ISO 3834-2 za najvišjo kakovost varjenja

V podjetju Kovinc d.o.o. vam nudimo visoko kakovostno ročno in avtomatizirano oz. robotsko točkovno varjenje, pri katerem sledimo najvišjim standardom. Vedno imamo na voljo zadostno število varilcev, ki poskrbijo za uporovno točkovno varjenje, prav tako pa tudi za vse druge vrste sodobnih varilskih metod. Vsi so certificirani v skladu z EN 287, kakovost varjenja pa tudi za to metodo varjenja zagotavljamo po standardih EN ISO 3834-2.

Pokličite nas in točkovno varjenje vam bomo z veseljem predstavili še podrobneje.