CNC – računalniško krmiljenje strojev

Ljudje imajo lahko slab dan, in takrat se pojavljajo napake, ki povzročijo slabšo kakovost izdelka. Drugi velik vir napak je monotonija serijske proizvodnje. Če delavec ponavlja iste gibe cel čas delovnika, se zgodi, da po nekaj urah lahko izgubi koncentracijo. To nas bistveno razlikuje od računalnikov, ki nimajo dobrih in slabih dni, delo pa opravljajo ves čas enako, tudi če delajo neprekinjeno.

Računalniško krmiljenje strojev se je pričelo pred približno 30 leti – predvsem zato, da bi bila serijska proizvodnjo bolj gospodarna in učinkovita. Posledično se je znatno povečala hitrost in kakovost izdelave izdelkov.

Kako poteka programiranje CNC strojev?

CNC pomeni računalniško krmiljenje strojev (ang. Computer Numerical Control). To pomeni, da računalniški programi nadzirajo delovanje strojev, te programe pa še vedno pišejo ljudje. Programiranje lahko poteka neposredno v programskem jeziku (kar je zelo zamudno) ali avtomatsko s pretvorbo risb.

V oddelku CAD so naročeni deli kovinskih plošč sestavljeni s pomočjo programov CAD. Ko so risbe končane, dobimo s prenosom mer iz risb CAD v programski jezik CNC program, ki ga znajo prebrati stroji. Programer si pomaga s programsko opremo. Ukaze, kot je npr. »Vklopi lasersko glavo za razrez«, se vnese v CAD programsko opremo popolnoma samodejno.

Ko so programi končani, se kopirajo na računalnik ustreznega stroja, pri čemer nato program dela povsem samodejno. Z vnosom količin programske komponente reproducirajo poljubno število potrebnih ponovitev.

Sodobne CNC stroje se lahko programira na mnogo različnih načinov. Z avtomatsko nastavitvijo ustavitev je material lahko plasiran v stroj hitro in natančno. Laserski rezalni stroj celo zazna položaj obdelovanca neodvisno. Poleg tega stroj nadzoruje tudi gibanje, hitrost in silo orodja, kar ima za posledico zelo visoko natančnost izdelkov.

Orodja delajo tako hitro, da gibanje stroja bistveno presega odzivni čas ljudi. To je velik vir nevarnosti poškodbe. Iz tega razloga so CNC stroji zavarovani bodisi z ohišji bodisi s svetlobnimi ovirami, da zaščitijo zaposlene.