Uporovno varjenje

Glede na dovod toplote, potrebne za varjenje, se za uporovno varjenje, ravno tako kot za obločno, uporablja električna energija. Razlika je v tem, da se za uporovno koristi sekundarni tokokrog, ki povzroči taljenje in spajanje materialov – zaradi upora pride namreč do velike toplotne energije. Material za varjenje je pri tem vstavljen med elektrodi, ki varjenca stisneta – in ko se vključi električni tok, se pod pritiskom zmehčata v testasto stanje (in se ne stalita) ter nato zvarita.

Elektrode za uporovno varjenje so lahko različnih oblik, prav tako pa se razlikujejo tudi po svoji kemični sestavi. Ta je odvisna od tega, kakšen material želimo variti. Tako se za varjenje bakrovih zlitin in cinka uporabljajo elektrode iz volframa, za aluminij elektrolitski baker, za jeklo in titan pa različne zlitine.

Uporovno varjenje se zaradi tega, ker ne prihaja do popolnega taljenja materialov, pogosto imenuje tudi zatiskovanje, njegov proces pa se nadzoruje ter regulira v varilnem ciklusu, na katerega vplivajo:

  • jakost in oblika varilnega toka;
  • pritisk elektrod na material oziroma varjenec;
  • trajanje oziroma čas varjenja.

Uporovno varjenje nam, glede na to, kakšna je lega varjencev med samim varjenjem ter kakšen je način ogrevanja, omogoča različne načine varjenja. To je lahko:

  • točkovno (elektrodi oblikovani v točko);
  • bradavičasto (kvadratni elektrodi in varjenec z bradavicami oziroma čepi);
  • kolutno (elektrodi v obliki koluta, ki naredita »šiv«);
  • sočelno (nasproti si vpeta varjenca);
  • obžigalno (nasproti si vpeta varjenca, med katerima prihaja do iskrenja).

Uporovno varjenje omogoča medsebojno spajanje enakih materialov, prav tako pa tudi različnih, na primer jekla in bakra. Uporablja se ga za varjenje karoserij, cistern, žic, palic, verig …

Galerija slik

V skladu s standardi in certifikati kakovosti

V podjetju Kovinc d.o.o. vam nudimo najvišjo kakovost storitev varjenja, ne glede na zahtevano metodo. Uporovno varjenje nudimo v skladu s sodobnimi standardi in certifikati kakovosti. V kolikor vas storitev zanima še podrobneje, vam bodo naši strokovnjaki z veseljem ponudili vse odgovore.