Posneti robovi

Za posnemanje robov pri obdelavi materialov obstaja veliko razlogov, najpomembnejši pa je, da odstranimo ostre robove materiala, ki se lahko oblikujejo na več načinov. Na primer, če je pločevina razrezana s striženjem, se je le določen del materiala debeline dejansko zmanjšal. Preostali del se odtrga zaradi visokih strižnih sil. To povzroča ostre in nakopičene robove, ki na eni strani predstavljajo nevarnost poškodb, na drugi strani pa ovirajo natančnost pri nadaljnji obdelavi.

Če za rezanje uporabimo termični postopek, na primer laserski razrez, se ne tvorijo udrtine, ki nastanejo pri mehanski obremenitvi. Visok toplotni učinek povzroči topljenje materiala, koncentriran curek plina pa piha staljen material iz reže za razrez. Zlasti pri obdelavi debelejših kovinskih plošč se lahko žlindra deponira na hrbtni strani plošče.

Načini za posnemanje robov

Posneti robovi ne rešijo zgolj ostrih opilkov, robov in žlindre. Poševnina izboljša tudi vizualne lastnosti obdelovanca, prav tako pa zaradi večje natančnosti poenostavi poznejše združevanje več delov za tvorjenje varjenih struktur.

Če so obdelovanci varjeni pod določenim kotom, so vari natančnejši. In če so robovi posneti, kót zavihkov deluje kot vodilo, s čimer lažje dosežemo zahtevano dimenzijsko natančnost.

Oblikovanje posnetih robov

Za zagotavljanje oprijemljivosti zaščite površine na robovih pločevine je nujna uporaba stroja za odstranjevanje oksida. Prav tako je stroj nujen za zagotavljanje visoke kakovosti končnega izdelka.

V podjetju Kovinc d.o.o. uporabljamo Lissmac SBM–M B2 – tehnološko dovršen sistem za posnemanje robov laserskega razreza. Naprava odstranjuje oksid tako na notranjih kot zunanjih robovih plošče do debeline 20 milimetrov. Prednost sistema je tudi v tem, da material obdela v enem samem prehodu, kar pomeni, da pločevine med postopkom ni potrebno obračati.